Prawdopodobieństwo zad.14 / 130
CutieLana: W kasynie są dwa rodzaje automatów do gry. prawdopodobieństwo wygranej na automacie pierwszego
typu jest równe 0,2 i jest o 0,05 mniejsze niż prawdopodobieństwo wygranej na automacie
drugiego typu. Prawdopodobieństwo wygranej na losowo wybranym automacie jest równe 0,22.
Oblicz ile automatów znajduje się w kasynie, jeżeli wiadomo, że automatów pierwszego typu jest
o 2 więcej niż automatów drugiego typu.
Proszę o pomoc z zadaniem, niestety z tego działu nie jestem zbyt dobra

...
4 kwi 13:57
CutieLana: @up, up, right to the sky
4 kwi 14:19
CutieLana:
4 kwi 14:29
olekturbo:
| | x+2 | | 1 | | x | | 1 | | 22 | |
P(W) = |
| * |
| + |
| * |
| = |
| / *20 |
| | 2x+2 | | 5 | | 2x+2 | | 4 | | 100 | |
(4x+8)(2x+2) + 5x/(2x+2) = 440/100
100(9x+8) = 440(2x+2)
900x+800 = 880x + 880
20x = 80
x = 4
4 i 6
4 kwi 14:42
Janek191:
Może tak:
| x + 2 | | x | |
| *0,2 + |
| *0,25 = 0,22 |
| 2 x + 2 | | 2 x + 2 | |
x = 4
więc
2*4 + 2 = 10
W kasynie znajduje się 10 automatów : 6 − I typu i 4 − II typu.
4 kwi 14:43
CutieLana: Dzięki wam bardzo serdeczne <3
4 kwi 14:49