Oblicz całkę
martex: Mam taką oto całkę: ∫(x2+2)/(x3−1) Jak ją rozwiązać poprzez rozkład na ułamki
proste...Pomóżcie...potrzebuje tylko zacząć Dalej sobie poradzę
4 kwi 13:54
Jerzy:
Przekształć licznik, aby był pochodną mianownika
4 kwi 14:05
kochanus_niepospolitus:
x3 − 1 = x3 − 13 = (x−1)(x2+x+1) // (ze wzoru a3−b3 = (a−b)(a2+ab+b2)
4 kwi 14:30
Jerzy:
| | 3x2 | | dx | |
Ale wcześniej...= 1/3∫ |
| dx + 2/3∫ |
| |
| | x3 − 1 | | x3 − 1 | |
4 kwi 14:33
kochanus_niepospolitus:
Jerzy ... to wcale nie ułatwi sprawy
| | dx | |
∫ |
| nie jest szczególnie przyjemna |
| | x3−1 | |
i może faktycznie x
2+x+1 w mianowniku będzie przyjemniejsze zwłaszcza że w tedy mamy f' = 2x+1
| | 3 | |
natomiast x2+x+1 można przerobić w (x + 1/2)2 + |
| |
| | 2 | |
4 kwi 14:35
4 kwi 14:36
martex: skąd 2/3 przed drugą całką?
4 kwi 14:43
martex: poradzę sobie z całką dx/x
3−1 Już ją liczyłam...
4 kwi 14:44
Jerzy:
x2 + 2 = 1/3(3x2 + 2/3)
4 kwi 14:46
martex: no tak...chyba za dużo już tego liczę...bo najprostszych rzeczy nie widzę...Dziękuje
4 kwi 14:48
martex: jeszcze jedno pytanie Dlaczego nie mogę tej całki rozwiązać w ten sposób:
| | (x2+2) | | Adx | | Bx+C | |
∫ |
| dx=∫ |
| +∫ |
| |
| | (x3−1) | | x−1 | | x2−x+1 | |
4 kwi 14:54
Jerzy:
Też możesz
4 kwi 14:57
Jerzy: Popraw drugi mianownik
4 kwi 14:59
martex: no właśnie tak rozwiązywałam i mi nie wyszło...natomiast po przekształceniu licznika do
pochodnej mianownika(według wskazówki)
wynik jest ok
4 kwi 15:01
martex: błąd w zapisie x2+x+1
4 kwi 15:02
Jerzy:
Czasami postacie wyniku całki nico się różnią
zróżniczkuj wynik i sprawdż
4 kwi 15:04
martex: x2+2=A(x2+x+1)+(Bx+C)(x−1)
x2+2=Ax2+Ax+A+Bx2−Bx+Cx−C
A+B=1
A−B+C=0
A−C=2
A=1 B=0 C=−1
4 kwi 15:06
jc: | x2+ 2 | | (x2+x+1) − (x−1) | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| − |
| = |
| x3−1 | | (x−1)(x2+x+1) | | x−1 | | x2+x+1 | |
| | 2 | | 2x+1 | |
∫ = ln |x−1| − |
| arctg |
| |
| | √3 | | √3 | |
4 kwi 15:34
martex: też mi tak wychodzi ale według odpowiedzi powinno wyjść:
13ln|1−x3|−13ln|x2+x+1|+23ln|1−x|−2√33arctg(2x+1√3)
4 kwi 16:06
martex: jeszcze raz
| 1 | | 1 | | 2 | | 2√3 | | 2x+1 | |
| ln|1−x3|− |
| ln|x2+x+1|+ |
| ln|1−x|− |
| arctg( |
| ) |
| 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | √3 | |
4 kwi 16:12
jc: To samo, tylko dziwnie zapisane
1/3 ln |1−x3| − 1/3 ln (x2+x+1) + 2/3 ln |1−x| =
1/3 [ ln |1−x| + ln (x2+x+1)] − 1/3 ln(x2+x+1) + 2/3 ln |x−1| =
= ln |x−1|
4 kwi 16:14
martex: faktycznie....dziękuje
4 kwi 16:17