Oblicz pole kwadratu
Ola: Punkty A= (−1,3)i C= (−5,5) są przeciwległymi wierzchołkami kwadradu ABCD.Oblicz pole tego
kwadratu
4 kwi 11:30
5-latek : Zrobilas rysunek do zadania ?
Poza tym czym będzie odcinek AC w kwadracie ?
To zadanie jest bardzo proste
4 kwi 11:32
5-latek :

Już widzisz ?
4 kwi 11:34
mgns: |AC|=√(−5 + 1)2 + (5 − 3)2
|AC|=2√5
d=a√2
d=2√102
d=√10
podstawiasz pod wzór na pole P=a2
P=10j2
4 kwi 11:40
Janek191:
I AC I = d = 2√5
więc pole kwadratu
P = 0,5 d2 = 0,5* 4*5 =10 [j2]
4 kwi 14:49