Funkcja kwadratowa
szturmowiec: Dana jest funkcja f(x)=2x2−3x+2
a) Wyznacz współrzędne punktów przecięcia wykresu tej funkcji z osiami układu
b) Znajdź wsółrzędne wierzchołka paraboli i napisz równanie osi symetrii
c) Podaj postać iloczynową funkcji
d) Naszkicuj wykres tej funkcji
e) Podaj wzór wartości i przedziały monotoniczności
4 kwi 11:25
4 kwi 11:38
jc: Wystarczy znać wzór skróconego mnożenia
(x+a)2 = x2 + 2ax + a2
f(x) = 2 x2 − 3x + 2 = 2(x2 − 3/2) + 2 = 2(x−3/4)2 + 2 − 2*(3/4)2
= 2 (x−3/4)2 + 7/8
(spróbuj na innych przykładach)
Teraz widać, że funkcja przyjmuje najmniejszą wartość dla x=3/4, f(3/4) = 7/8.
Narysuj wykreś, reszta będzie oczywista.
4 kwi 12:09