Suma szeregu
Kraterek: Czy mogę prosić o pomoc? Próbowałam całkować i różniczkować stronami, ale nie
wychodzi szereg geometryczny.
Czy jest jakiś inny sposób?
Oblicz sumę szeregu:
4 kwi 11:21
jc: sumujemy od n=1.
| | x2n−1 | |
suma = x ∑n=1∞ |
| |
| | 2n−1 | |
| | (−1)n x2n−1 | | 1 | |
( ∑n=1∞ |
| ) ' = ∑n=1∞ (−1)n x2n−2 = − |
| |
| | 2n−1 | | 1 + x2 | |
= − (arctg x)'
a więc
| | x2n−1 | |
∑n=1∞ |
| = C − arctg x |
| | 2n−1 | |
dla x = 0 mamy po obu stronach 0, czyli C = 0.
nasza suma = − x arctg x
Sprawdź! bo ja ja już nie ma czasu.
4 kwi 12:30
Kraterek: Dzięki, ale na razie średnio to rozumiem
4 kwi 12:50
g: A czy w mianowniku nie miało być 2n! zamiast 2n−1 ?
4 kwi 13:10
Kraterek: Jest 2n−1
4 kwi 13:42
jc: Którego miejsca nie rozumiesz?
Przy okazji, od jakiego n zaczyna się Twooja suma? Uwzględnienie wyrazu z n=0
nie jest trudne.
4 kwi 16:26