Wykaż że prawdopodobieństwo otrzymania przynajmniej jednej szóstki...
Kama: Wykaż że prawdopodobieństwo otrzymania przynajmniej jednej szóstki w rzucie trzema
symetrycznymi sześciennymi kostkami do gry jest większe niż prawdopodobieństwo otrzymania
przynajmniej jeden raz dwóch szóstek w dziesięciu rzutach dwiema takimi kostkami.
4 kwi 00:52
kochanus_niepospolitus:
Z przeciwnego:
| | 5 | |
P(A) = 1 − P(A') = 1 − ( |
| )3 |
| | 6 | |
| | | | 1 | | 35 | | 3510 | |
P(B) = 1 − P('B) = 1 − | ( |
| )0*( |
| )10 = 1 − |
| |
| | | 36 | | 36 | | 3610 | |
| | 3510 | | 53 | | 3510 | | | |
P(A) − P(B) = |
| − |
| = |
| − |
| = |
| | 3610 | | 63 | | 3610 | | 36 | |
I teraz wykaż, że:
4 kwi 01:46