Zbadac który z walcow o danym obwodzie przekroju osiowego ma najwiekszse pole powierzchni
bocznej
Przekrojem osiowym walca będzie prostokąt o obwodzie 2*2r+2*H
Ppb= 2πrH
Tylko jak teraz to powiazac ?
Nie mam do czego przyrownac obwod i wyznaczyć zmienna
| p−4r | p | |||
jesli 4r+2H=p to H= | = | −2r | ||
| 2 | 2 |
| p | ||
Ppb=2πr*( | −2r) = πrp−4πr2 | |
| 2 |
| πp | 1 | |||
rw=− | = | p | ||
| −8π | 8 |
| p | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||
Hmax= | −2* | p= | p− | p= | p | |||||
| 2 | 8 | 2 | 4 | 4 |
ja mysle tak
| 1 | 1 | |||
Skoro Hmax= | p i rmax= | p to przekrojem osiowym będzie prostokąt o bokach | ||
| 4 | 8 |
| 1 | 1 | |||
2*rmax= 2* | p = | p | ||
| 8 | 4 |
| 1 | ||
Wiec przekrojem osiowym będzie kwadrat o boku | p | |
| 4 |