Antek
5-latek :

Sposrod rownoleglobokow o kącie ostrym α i obwodzie 4p wyznaczyć ten który ma najwieksze pole
2a+2b=4p
a+b=2p to a=2p−b
P▱=(2p−b)*b*sinα
mam kłopot co zrobić z tym sinα
3 kwi 23:25
5-latek : po wymnożeniu dostaje
2pb−b2*sinα
albo nawet chyba tak
2pbsinα−b2sinα
3 kwi 23:29
Mila:
sinα∊(0,1) − potraktuj jako stałą.
3 kwi 23:30
5-latek : Jeśli sobie zapiszse to tak
y=−b
2sinα+2pbsinα
to ta funcja będzie miała najwieksza wartość w wirrzcholku tej paraboli
Co to by oznaczalo ?
3 kwi 23:37
5-latek : Już wiem
oznacza to ze tym równoległobokiem będzie romb o boku dlugosci p i kącie ostrym α
3 kwi 23:40
Metis: Skąd 5−latku te zadanka?
3 kwi 23:43
5-latek : Algebra i analiza matematyczna dla licealistów W Zakowski
3 kwi 23:45
Mila:
P(b)=sinα*(2p*b−b
2)
b
w=p
a=p i b=p
Romb o kącie ostrym α.
3 kwi 23:45
5-latek : Wielkie dzięki za pomoc
3 kwi 23:47