rownanie rozniczkowe
Laura: Dane jest rownanie
Podaj rozwiazanie jesli wykres przechodzi przez punkt P (0,4)
Pomoze ktos?
3 kwi 22:20
Jerzy:
Całka ogólna równania jednorodnego to:
y = C*e−1/4x2
i teraz uzmiennij stałą C
3 kwi 22:32
Jerzy:
C'(x) = x*ex2
scałkuj przez podstawienie x2 = t
3 kwi 22:40
Saizou : a nie można ze zmiennych rozdzielonych
3 kwi 22:45
Jerzy:
Zgubiłem 1/4 przed x2 w wykładniku
3 kwi 22:47
Laura: tez mi tyle wyszlo, ale to za nic w swiecie nie przechodzi przez 0,4 ...
3 kwi 22:53
Laura: wyszlo mi, ze C1(x)= (1/2 x
2 −2x+2)ln (−e
−1/4x
2)
y= −e
−1/4x
2*C1+2
dy/dx= −e
−1/4x*2*C'(x)+1/2x*e
−1/4x
2 *C1(x)
I to za Chiny nie wychodzi przechodzace przez x=0 i y=4
3 kwi 22:58
jc: y = 2 + 2 e−x2/4
pierwszy składnik to rozwiązanie równania niejednorodnego
drugi składniek to rozwiązanie równania jednorodnego (22:32)
współczynnik C dobrany tak, aby rozwiązanie przechodziło przez zadany punkt
3 kwi 23:10
Saizou :
| | 1 | |
Ce−1/4x2=1− |
| y i wrzucamy warunek początkowy P(0,4) |
| | 2 | |
C=1−2=−1
y=2e
−1/4x2+2
3 kwi 23:13
Laura: Super! Dziekuje bardzo!
3 kwi 23:57
Laura: Jak nauczyciel bedzie mial dobre samopoczucie to moze mi sie uda zdac te matematyke
3 kwi 23:59