Wewnątrz kwadratu
x:

Wewnątrz kwadratu ABCD obrano punkt S taki że |SD|=|SC|=|CD|. Miara kąta BSC jest równa:
75° −−> Zrobiłem taki rysunek ale nie widzę tam 75°
3 kwi 22:20
Mila:

ΔCSB− Δrównoramienny
2α+30
o=180
0
α=75
o
======
3 kwi 22:34
x: 
Dzięki
3 kwi 22:37
Mila:
3 kwi 22:51
ja: Wewn¡trz kwadratu ABCD le»y punkt P. Odlegªo±¢ tego punktu od wierzchoªków A, B, C
jest równa odpowiednio 2, 7, 9. Oblicz odlegªo±¢ punktu P od wierzchoªka D
18 paź 18:34
ja: ma ktoś pomysł
18 paź 18:34
Eta:
|PD|=6
18 paź 18:54
Eta:

Z tw. Pitagorasa w odpowiednich trójkątach :
x
2+y
2=4 i (a−y)
2=49−x
2 i (a−x)
2=81−(a−y)
2
i (a−x)
2=d
2−y
2 ⇒ d
2−y
2=81−49+x
2 ⇒ d
2=32+x
2+y
2 ⇒ d
2=32+4 =36
d=|PD|=6
=========
18 paź 19:07