Systemy Liczbowe.
kleszcz: Siemka mam takie zadania z informatyki i za bardzo nie ogarniam zasady obliczenia tych systemów
dwójkowych,szesnastkowych
Może zacznę od pierwszego zadania i później napiszę kolejne a więc:
Przelicz na system dziesiętny:
100100(mała dwójeczka w indeksie dolnym) = i teraz mam od razu pytanie co oznacza ta mała
dwójeczka?
3AB(mała szesnastka w indeksie dolnym) = i teraz tak samo mój problem zaczyna się od małej
szesnastki i liter A i B co
to oznacza.
Może ktoś chce pomóc?
3 kwi 22:08
g: 1001002 to znaczy, że liczba jest podana w systemie dwójkowym. Na zwykłą liczbę w systemie
dziesiętnym przelicza się to tak:
1001002 = 0*20 + 0*21 + 1*22 + 0*23 + 0*24 + 1*25 = 36
2AB16 oznacza, że liczba jest w systemie szesnastkowym. System ten używa 16 cyfr:
0,1, ...., 9, A,B,...,F (A ma wartość 10, F = 15).
2AB = 11*160 + 10*161 + 2*162 = (policz sam)
3 kwi 22:18
Jack: oczywiscie liczysz od prawej w dwojkowym
jesli masz
10010001 to od prawej idąc
jak jedynka to liczysz, jak 0 to nie
od prawej − pierwsza jest jedynka więc 20 = 1
kolejne jest zero, jak by byla jedynka to by bylo 21
kolejne znowu zero, jak by byla jedynka to 22
potem zero i potem jeden czyli 24 = 16
potem zero, potem zero i potem 1 czyli 27 = 128
czyli 1 + 16 + 128 = 145
3 kwi 22:21