Obliczanie cosinusa na podstawie rownosci
Adam: Dany jest kąt ostry α taki,że sin α − cos α =√5/10 . Oblicz cos 2α. Dzięki za pomoc.
3 kwi 22:03
Janek191:
| | √5 | |
( sin α − cos α)2 = ( |
| )2 |
| | 10 | |
| | 1 | |
sin2 α − 2 sin α*cos α + cos2α = |
| |
| | 20 | |
więc
| | 361 | | 39 | |
( cos 2α)2 = 1 − (sin 2α)2 = 1 − |
| = |
| |
| | 400 | | 400 | |
3 kwi 22:10
g: Podnieś równanie do kwadratu i zastosuj wzory na cos2α i sin2α.
3 kwi 22:11
Adam: Dzięki wielkie, też podniosłem do kwadratu, ale nie wiedziałem jak dojść do cos 2α
3 kwi 22:14
Jack: wszyscy podnosza do kwadratu zamiast podstawic do jedynki trygonometrycznej...
{sin
2α + cos
2α = 1
3 kwi 22:28