prosze o pomoc!
marcin: Wyznacz wszystkie wartosci parametru p, dla ktorych rownanie |x2+4x|−3=p posiada co najwyzej
dwa rozwiazania.
3 kwi 21:47
Metis: Graficznie.
3 kwi 21:49
marcin: Ale jakie to bedzie przeksztalcenie?
3 kwi 22:01
5-latek :

te pozione linie to y=p
3 kwi 22:03
5-latek : potrafisz narysować wykres funkcji y=|x2+4x|−3 ?
3 kwi 22:07
PW: Albo
(1) |x2 + 4x| = p + 3.
Lewa strona równania jest dla dowolnej x∊R liczbą nieujemną (z definicji wartości
bezwzględnej). Równanie nie ma zatem rozwiązań dla
p + 3 < 0,
czyli dla
p < − 3.
Dla p = − 3 mamy do czynienia z równaniem
|x2 + 4x| = 0
x2 + 4x = 0
x(x+4) = 0,
które ma dwa rozwiązania.
Dla p > − 3 równanie (1) jest równoważne alternatywie równań
x2 + 4x = p + 3 ∨ x2 + 4x = − (p + 3)
x2 + 4x − (p + 3) = 0 ∨ x2 + 4x + (p + 3) = 0
Pierwsze z tych równań ma dwa rozwiązania (zawsze, wyróżnik Δ = 42 + 4(p + 3) > 0). Aby
alternatywa równań miała tylko dwa rozwiązania, drugie z nich musi tych rozwiązań nie mieć w
ogóle, to znaczy musi być
42 − 4(p + 3) < 0,
czyli
4p > 16 − 12
p > 1.
Odpowiedź: Badane równanie ma co najwyżej dwa rozwiązania dla p∊<−∞,−3>∪(1,∞).
3 kwi 22:13
PW: Korekta: ... dla p∊(−∞,−3>∪(1,∞)
3 kwi 22:17
marcin: Dzieki
3 kwi 22:52