ciag geometryczny
Kolega: Oblicz sumę wszystkich wyrazów ciągu geometrycznego (an) jeśli a1= √2/3 oraz a2=√2/3 −
√6/3
Zakoduj trzy pierwsze cyfry po przecinku rozwinięcia dziesiętnego.
Obliczyłem q=√3/3 i liczyłem z szeregu geometrycznego ale wyszedł mi całkowicie inny wynik i
nie moge znaleźć błędu
3 kwi 21:42
3 kwi 21:48
Kolega: źle przepisałem w zeszycie a2, teraz to pewnie wyjdzie. Dzieki
3 kwi 21:50
5-latek : | | √2−√6 | | 3 | | √2−√6 | | √2(√2−√6 | | 2−√12 | |
q= |
| * |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 3 | | √2 | | √2 | | 2 | | 2 | |
| | 2−2√3 | | 2(1−√3) | |
= |
| = |
| = 1−√3 |
| | 2 | | 2 | |
3 kwi 21:53
Kolega: 5−latek dzieki już po odp Janka zauważyłem, ze tu był błąd. Teraz wszystko sie zgadza
3 kwi 21:55
5-latek :
3 kwi 22:00