ostroslup trojkatny
Laura: Dana jest piramida w przestrzeni o wspolrzednych
A(2,2,−2)
B(1,0,−3)
C(4,−1,3)
D(1,5,4)
Nalezy ) obliczyc kat v miedzy boczna sciana piramidy, a plaszczyzna ABC
Nie wie moze ktos jak sie za to zabrac? Jest jakis wzor czy cos?
3 kwi 21:04
Janek191:
Jest 3 ściany boczne
3 kwi 21:24
Janek191:
Są 3 ściany boczne
3 kwi 21:24
Janek191:
Dane są dwie płaszczyzny:
A
1 x + B
1 y + C
1 z + D
1 = 0
A
2 x + B
2 y + C
2 z + D
2 = 0
wtedy
cos kąta między tymi płaszczyznami obliczamy ze wzoru
| | A1* A2 + B1* B2 + C1 *C2 | |
cos φ = |
| |
| | √(A12 +B12 + C12)*(A22 + B22+ C22) | |
3 kwi 21:32
Janek191:
Wyznacz równanie jednej z płaszczyzn bocznych, np. ABD
a następnie oblicz cos φ .
3 kwi 21:51
Laura: Nie rozumiem, a co z trzecia wspolrzedna w tym wzorze?
3 kwi 22:13
Janek191:
W którym wzorze ?
3 kwi 22:15
Laura: z 21:32
aaa.. 1,2,3 odnosi sie do scian, a literki do wspolrzednych. Juz rozumiem
3 kwi 22:21
Laura: 56,7 stopni wyszlo
4 kwi 00:01
Janek191:
Płaszczyzna ABC ma równanie:
− 13 x + 3 y + 7 z + 34 = 0
Szukamy równania płaszczyzny ABD
A =( 2,2,− 2) B = ( 1, 0, − 3), C = ( 4,− 1, 3 ) D = ( 1, 5 ,4 )
więc
→
AB = [ − 1, − 2, −1 ]
→
AD = [ − 1, 3, 6 ]
Równanie płaszczyzny ABD
I x − 2 y − 2 z + 2 I
det I − 1 − 2 − 1 I = 0
I − 1 3 6 I
czyli
− 9 x + 7 y − 5 z − 6 = 0
lub
9 x − 7 y + 5 z + 6 = 0
=================
Wstawiamy do wzoru na cos φ
| | I −13*9 + 3*(−7) + 7*6 I | |
cos φ = |
| = |
| | √(169 + 9 + 49)*(81 +49 + 25) | |
| | I − 117 − 21 + 42 I | | 96 | |
= |
| = |
| ≈ 0,5106 |
| | √227*155 | | √35 185 | |
φ ≈ 59
o
=======
4 kwi 08:44
Jerzy:
Nie prościej policzyć kąt między wektorami normalnymi ?
4 kwi 10:15
Laura: − 9 x + 7 y − 5 z − 6 = 0 liczylam i wyszlo mi cos v = 0,549 czyli 56,7
4 kwi 12:21
Janek191:
A jakie masz równanie ΔABC ?
4 kwi 12:24
Laura: −13y+3y+7z+32=0
4 kwi 12:46
Janek191:
A = ( 2 , 2 , − 2)
więc
− 26 + 6 − 14 +32 ≠ 0
A nie leży na tej płaszczyźnie.
4 kwi 12:50
Janek191:
Płaszczyzna ABC ma równanie
− 13 x + 3 y + 7 z + 34 = 0
4 kwi 12:52
Laura: sorki +34 literowka
4 kwi 12:52
Laura: D i tak nie jest uzywane we wzorze. I wyszlo mi 0,549
4 kwi 12:53
Janek191:
To nie wiem, czemu mnie wyszedł inny wynik
4 kwi 12:54
Laura: wszystko mam tak samo tylko ugory −13*(−9)+3*7+(−5)*7 czyli 117+21−35
4 kwi 13:00
Laura: czyli 103/√35 185
4 kwi 13:03
Jerzy:
Zadanie na trzy linijki,a walczysz z nim drugi dzień
4 kwi 13:05
Janek191:
Jednak u mnie jest błąd − zamiast 7*5 napisałem 7*6
4 kwi 13:05
Laura: Ja juz skonczylam, tylko sie upewniam Jerzy. Lepiej walczyc i tydzien, niz miec zle.
4 kwi 13:06
Laura: Super. Dzieki za pomoc Janek
4 kwi 13:07
Jerzy:
Proponowałrm prostszy sposób
4 kwi 13:10
Laura: czyli (axb)= (a)(b) sin Φ
4 kwi 13:15
Jerzy:
Patrz 10:15
4 kwi 13:25