suma kwadratow
Antek : danych jest n liczb :c1,c2 ,c3...........cn
Znalezc taka liczbe x żeby suma kwadratow (x−c1)2+(x−c2)2+(x−c3)2+...+(x−cn)2 była
najmniejsza
3 kwi 20:47
Antek : ma wyjść ze srednia artytmetyczna tych liczb ale jak do tego dojść nie wiem
3 kwi 22:20
PW: Wskazówka: Badana suma kwadratów jest funkcją kwadratową:
f(x) = nx2 − 2(c1+c2+ ... + cn)x + (c12+c22+...+cn2).
Wiadomo, dla jakich x funkcja kwadratowa ma minimum.
3 kwi 22:40
Antek : PW
Jeśli wymnoze sobie te nawiasy to dojde do tej postaci co Ty
n>0 to ta funkcja będzie miała minimum w wierzchołku tej paraboli
Dobrze mysle ?
| | −b | | 2(c1+c2+...+ cn | | c1+c2+...cn | | 1 | |
czyli − |
| = |
| = |
| = |
| (c1+c2+..+.cn} |
| | 2a | | 2n | | n | | n | |
3 kwi 22:53
Antek : | | −b | |
czyli xw= |
| miało być |
| | 2a | |
3 kwi 22:53
Antek : Zadanie wyszlo mi wiec duże podziękowania
3 kwi 22:54