granica ciągów rozbieżnych do nieskończoności
sebix: Oblicz granicę ciągu o wyrazie ogólnym an, jesli
an = √2n2+n − 2n ( pod pierwiastkiem jest tylko 2n2+n)
mógłby mi ktoś pomóc w tym zadaniu byłbym bardzo wdzięczny gdyż stanąłem w jednym punkcie i nie
wiem co dalej i czy jest dobrze
3 kwi 20:17
Jack: korzystajac ze wzoru (a−b)(a+b) = a
2 − b
2
| | a2−b2 | |
to wiemy, ze (a−b) = |
| |
| | a+b | |
| | √2n2+n + 2n | |
lim √2n2+n − 2n * |
| = |
| | √2n2+n + 2n | |
| | 2n2 + n − 4n2 | | − 2n2 + n | |
= lim |
| = lim |
| = − ∞ |
| | √2n2+n + 2n | | √2n2+n + 2n | |
3 kwi 20:21
Janek191:
| | 2 n2 + n − 4 n2 | | − 2n2 +n | |
an = |
| = |
| = |
| | √2 n2 + n + 2n | | √2 n2 +n + 2n | |
więc
| | − ∞ | |
lim an = |
| = − ∞ |
| | √2 + 2 | |
n→
∞
3 kwi 20:27