Zbieżność
Benny: Zbieżność całki:
Tak sobie pomyślałem, że skoro lnsinx jest zawsze ≤0 to możemy go z góry ograniczyć każdą
funkcją nieujemną.
Czy takie coś zadziała:
| | 1 | | −1 | |
∫ |
| dx= |
| +C i na tym przedziale będzie zbieżna. Ograniczenie takie, aby ładnie |
| | x2 | | x | |
wyszło.
Czy to jest poprawne?
3 kwi 20:03
Godzio:
ln(sinx) ≤ 0
Idąc Twoim tokiem rozumowania:
| | 1 | | 1 | |
∫0∞(− |
| )dx, ograniczam sobie − |
| ≤ 0 |
| | x | | x | |
| | 1 | |
∫0∞0 = 0 −− zbieżne,, ale ∫0∞(− |
| )dx, rozbieżna |
| | x | |
3 kwi 20:30
Benny: No właśnie wydawało mi się to trochę absurdalne
3 kwi 20:38
jc: Rozpatrujemy przedział (0: π/2]
sin x ≥ 2 x / π
0 ≥ ln sin x ≥ ln (2x/π)
| | ln sin x | | ln (2x/π) | |
0 ≥ |
| ≥ |
| |
| | √x | | √x | |
Całka z funkcji po prawej stronie jest do policzenia, i jak mi się wydaje jest zbieżna.
Sprawdź! Mogę się mylić. Jeśli tak, to Twoja całka też jest zbieżna.
3 kwi 20:55
Benny: Tak ta całka ma być zbieżna, dzięki!
Zastanawiam się kiedy dojdę do wprawy, żeby samemu takie nierówności sobie wymyślać. Czy
niektóre nierówności mają coś wspólnego z rozwijaniem funkcji w szereg?
3 kwi 21:06
g: | | ln x | |
Widać, że wystarczy zajmować się całką ∫0ε |
| , gdzie ε to jakaś mała dodatnia |
| | √x | |
liczba.
| | ln x | | ln x * x0,4 | |
Funkcja podcałkowa f(x) = |
| = |
| |
| | √x | | x0.9 | |
Pochodna mianownika to (ln x * x
0,4)' = x
−0,6(1+0,4*ln x).
Ta pochodna dla odpowiednio małych x jest ujemna. Oznacza to, że idąc od tego małego x
w kierunku zera moduł mianownika maleje. Można zatem moduł mianownika ograniczyć od góry
jakąś stałą C i problem sprowadza się do zbieżności całki ∫
0ε x
−0,9 dx, a ta całka jest
zbieżna.
3 kwi 22:01
Benny: Podoba mi się ten pomysł z ε. Czy jeśli zmienimy tylko licznik to nie będzie aż tak dużej
| | lnx | |
różnicy? Co do całki z f(x)= |
| to ona sprowadza się do policzenia całki z |
| | √x | |
f(x)=2lnx
2
3 kwi 22:50