Sprawdzenie
Cleo: Prosiłabym o sprawdzenie

Wykaż że dla dowolnych dodatnich liczb rzeczywistych a i b takich ,że: ab=
14 prawdziwa
jest nierówność 4(1+a)(1+b)≥9
ab=
14
4(1+a)(1+b)=9
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
a= |
| /{b} = |
| * |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | b | | 4b | |
4b
2+1−4b≥0
4b
2−4b+1
3 kwi 19:50
PW: Zupełnie nie wiadomo skąd się wziął 4. wiersz od dołu. Ostatni wiersz to opuszczenie rąk? Nie
widzę tu dowodu.
3 kwi 23:49
jc:
A nie można po kolei?
(a+b)2 = (a−b)2 + 4ab = (a−b)2 + 1 ≥ 1
Zatem a+b ≥ 1 (a, b są dodatnie, więc suma również)
4(1+a)(1+b) = 4(1+a+b+ab) = 4(1 + a + b + 1/4) ≥ 4(1 + 1 + 1/4) = 9
4 kwi 00:12