matematykaszkolna.pl
a Robert: Witam, mógłby mi ktoś wytłumaczyć to zdanie na jakimś przykładzie? Nie moge tego zrozumieć: ''Ponieważ przekątne równoległoboku dzielą się na połowy, z twierdzenia Talesa, odległości punktu przecięcia się przekątnych od boków równoległoboku są równe połowie odpowiednich wysokości.''
3 kwi 19:49
Robert: Ktoś rzuciłby swoim matematycznym okeim emotka? Nie daje mi to spokoju i nie moge przez to zrozumieć zadania
3 kwi 19:56
yht: rysunek CB − odległosć punktu przecięcia przekątnych równoległoboku od boku LK − wysokośc równoległoboku ponieważ AC = CL = x, to AC = x, AL = 2x oraz trójkąty ABC i AKL są podobne w skali k=2 czyli każdy bok trójkąta AKL jest 2 razy większy od odpowiadającego boku trójkąta ABC
 1 
zatem musi być musi być CB =

LK
 2 
3 kwi 20:01
Robert: Takiego wyjaśnienia potrzebowałem, baardzo dziękuje emotka. Miłego wieczoru !
3 kwi 20:03
Robert: A może jeszcze dla jasności, da sie w podobny sposób ''pokazać'' jak to się ma przy drugiej wysokości? Tej opuszczonej na krótszy bok
3 kwi 20:23
Robert: Chyba już sam widze... ten odcinek od punktu przecięcia do boku jest pod kątem prostym, tak?
3 kwi 20:26
yht: rysunek dokładnie, jest pod kątem prostym emotka
 1 
trójkąty ABC i AED są podobne w skali k=2, dlatego musi być BC =

DE emotka
 2 
3 kwi 20:36