a
Robert: Witam, mógłby mi ktoś wytłumaczyć to zdanie na jakimś przykładzie? Nie moge tego zrozumieć:
''Ponieważ przekątne równoległoboku dzielą się na połowy, z twierdzenia Talesa, odległości
punktu przecięcia się przekątnych od boków równoległoboku są równe połowie odpowiednich
wysokości.''
3 kwi 19:49
Robert: Ktoś rzuciłby swoim matematycznym okeim

? Nie daje mi to spokoju i nie moge przez to
zrozumieć zadania
3 kwi 19:56
yht:

CB − odległosć punktu przecięcia przekątnych równoległoboku od boku
LK − wysokośc równoległoboku
ponieważ AC = CL = x, to
AC = x,
AL = 2x
oraz trójkąty ABC i AKL są podobne w skali k=2
czyli każdy bok trójkąta AKL jest 2 razy większy od odpowiadającego boku trójkąta ABC
| | 1 | |
zatem musi być musi być CB = |
| LK |
| | 2 | |
3 kwi 20:01
Robert: Takiego wyjaśnienia potrzebowałem, baardzo dziękuje

. Miłego wieczoru !
3 kwi 20:03
Robert: A może jeszcze dla jasności, da sie w podobny sposób ''pokazać'' jak to się ma przy drugiej
wysokości? Tej opuszczonej na krótszy bok
3 kwi 20:23
Robert: Chyba już sam widze... ten odcinek od punktu przecięcia do boku jest pod kątem prostym, tak?
3 kwi 20:26
yht:

dokładnie, jest pod kątem prostym
| | 1 | |
trójkąty ABC i AED są podobne w skali k=2, dlatego musi być BC = |
| DE  |
| | 2 | |
3 kwi 20:36