równania
bart23mannn: Rozwiąż równanie różniczkowe:
| dy | | xy | | 1 | |
| + |
| = − |
| |
| dx | | 1+x2 | | 2x(1+x2) | |
3 kwi 19:46
Jerzy:
Masz ròwnanie liniowe niejednorodne
Najpierw rozwiąż jednorodne,potem uzmiennij stałą
3 kwi 20:00
bart23mannn: najpierw jednorodne rozwiązuje potem niejednorodne tak?
3 kwi 20:02
bart23mannn: | | 1 | | dy | | 1 | |
wychodzi tak ∫ |
| |
| * dx = − ∫ |
| dx |
| | y | | dx | | 1+x2 | |
co daje nam: ln|y| = −1/2 ln (x
2 + 1)
teraz nie wiem jak wyznaczyc z tego y. tak to nie ma problemu tylko potrzebuje y i sprawdzenia
czy do tego momentu mam dobrze
3 kwi 20:05
bart23mannn: poza tym, nic mi się nie chce poskarać, tak samo pochodna z y nie wychodzi. ktoś mógłby mi
jakoś to wyłumaczyć?
3 kwi 20:16
Jerzy:
y = C(x2 + 1)−1/2
3 kwi 20:32
jc:
ln |y| = − 1/2 ln (1+x
2) = ln (1+x
2)
−1/2
lub z minusem, ale to nie ma znaczenia, bo i tak możesz pomnożyć przez dowolną
stałą (rozwiązujesz równanie liniowe).
3 kwi 20:34
bart23mannn: nie wyszło i tak
3 kwi 21:00
bart23mannn: wychodzi naraz zmienna C(x) i C'(x)
3 kwi 21:00