log
Metis: Niech a=log
122.
Załóżmy, że dana równość jest prawdziwa. Wtedy:
| 6a | | 6*log122 | |
| = |
| = |
| 1−a | | 1−log122 | |
| | log1226 | | log1264 | |
= |
| = |
| =log664 |
| | log1212−log122 | | log126 | |
Zatem dana równość jest prawdziwa, c.n.w.
Jest

?
3 kwi 19:37
wmboczek: bez tego załużmy

P=....=L
3 kwi 19:50
Metis: No nie wiem czy to nie jest konieczne
3 kwi 19:50
Jack: ja bym dopisał, "wtedy przekształcając równoważnie, otrzymuję : "
ale jest ok.
Chociaz ostatni pani od matmy mowila ze to bez roznicy czy napiszemy od tego co wykazac czy nie
i tak bedzie dobrze, a zadne komentarzxe nie sa potrzebne(nie zgadzam sie z nia)
wg mnie dobrze ze jest ten komentarz bo wychodzisz od "końca"
3 kwi 20:10
Jack: Najlepiej jakby sie nauczyciel wypowiedzial
3 kwi 20:16
Benny: W dowodach często wychodzi się od tego co mamy dostać, ale później piszemy od końca
3 kwi 20:23
Jack: nie ma potrzeby 2 razy rozwiazywac, jesli jednym komentarzem mozna to zastapic
3 kwi 20:24
WKZ : A jakie zdanie ma Eta?
3 kwi 20:27
Godzio:
Nie jest konieczne, przekształcasz lewą stronę i dochodzisz do prawej, nie ma przekształceń
równoważnych bo nie działamy na równaniu tylko na równościach
3 kwi 20:28
Eta:
Piszemy tak: "jeżeli taka równość zachodzi , to przekształcam ją równoważnie"
........
2 sposób
log
122=a
| | log62 | | a | |
log122= |
| =a ⇒ log62= |
| |
| | 1+log62 | | 1−a | |
| | 6a | |
to log664 = 6log62= |
| |
| | 1−a | |
c.n.u
3 kwi 20:31
WKZ :
3 kwi 20:31
Metis: Dziękuje
3 kwi 23:03
Mila:
III
| | log12(64) | |
log6(64)= |
| = |
| | log12(6) | |
| | 6*log12(2) | |
= |
| =korzystając z zał. mamy: |
| | | |
3 kwi 23:10
Metis: Dziękuje
Milu 
Mało czasu mi zostało
3 kwi 23:14
Mila:
Pracuj, pracuj, mało Cię widzę z problemami.Tempo, tempo, bo finał się zbliża.
3 kwi 23:32
Metis: I finał...
8 maj 20:43