zad. 64 Wyznacz równanie prostej zawierającej środkową CD trójkąta ABC
Πέτρος: zad. 64 Wyznacz równanie prostej zawierającej środkową CD trójkąta ABC
którego wierzchołkami są punkty:
A= (−2,−1)
B=(6,1)
C=(7,10)
1 sty 22:01
max:
| | xA+xB | | yA+yB | |
D jest środkiem AB => xD= |
| i yD= |
|
|
| | 2 | | 2 | |
x
D= (−2+4)/2= 1 y
D= (−1+1)/2= 0
D(1,0)
równanie prostej DC: (y− y
C)( x
D −x
C)= ( x−x
C)( y
D−y
C)
pr DC: ........ podstaw współrzędne danych punktów D i C i dokończ.....
1 sty 23:22
euklides: Punkt D ma współrzędne (2,0). To tak dla ścisłości
17 kwi 19:49