Wyrażenia algebraiczne, wyznaczanie liczb
Matt: Wyznacz takie dodatnie liczby naturalne a, b dla których wartość wyrażenia a
2−b
2+3a−3b jest
równa 22.
Odpowiedzi to: a = 5 b= 3 lub a = 10 b = 9
Wyznaczyłem pierwszą parę, nie mogę wpaść jak wyznaczyć drugą, jakaś pomoc?
Z góry dzięki
3 kwi 18:36
Matt: Nie ważne, wpadłem już na to, ale gdyby ktoś kiedyś szukał:
a2−b2+3a−3b = (a−b)(a+b)+3(a−b) = (a−b)(a+b+3) = 22
22 jako iloczyn dwoch liczb naturalnych to 22*1 lub 11*2 wiec:
(a−b)(a+b+3) = 22
(a−b)=1
(a+b+3)=22
(a−b)=2
(a+b+3) = 11
Dwa układy do rozwiązania i wyniki wychodzą.
3 kwi 18:46
Rafal44: (a+b)(a−b)+3(a−b)=(a−b)(a+b+3)=22
a−b=1 i a+b+3=22 lub a−b=2 u a+b+3=22
3 kwi 18:47
Rafal44: Ok, za późno napisałem
3 kwi 18:47