oblicz prawdopodobieństwo wylosowania kuli czerwonej
Trewolt: W I urnie znajduje sie 6 kul białych i 9 kul czerwonych, w urnie II są 3kule białe i 4
czerwone. Rzucany symetryczna kostka do gry. Jeśli wypadnie jedynka, losujemy z i urny, w
przeciwnym przypadku losujemy kule z urny II. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania kuli
czerwonej. Zakoduj odpowiedz (kolejno: cyfrę jedności, cyfrę części dziesietnych i cyfrę
części setnych rozwinięcia dziesiętnego z dokładnością do 0,0001 otrzymanego wyniku)
Pomocy, z góry dziękuje
Jack: U
1 −> 6b + 9c
U
2 −> 3b + 4c
dla jedynki losujemy z pierwszej urny.
| | 1 | |
Prawdopodobienstwo wylosowania jedynki na kostce = |
| |
| | 6 | |
| | 5 | |
kazdej innej liczby = |
| |
| | 6 | |
chcemy kule czerwona...
pierwsza urna * czerwone + druga urna * czerwone...
czyli
| 1 | | 9 | | 5 | | 4 | | 1 | | 10 | | 21+100 | |
| * |
| + |
| * |
| = |
| + |
| = |
| ≈ 0,576190476190 |
| 6 | | 15 | | 6 | | 7 | | 10 | | 21 | | 210 | |
zatem ≈ 0,5762