Jak doprowadzić wyrażenie do poprawnej odpowiedzi?
Ewelina: Iloczyn wyrażeń 4a2 − 4ab + b2 i b − 2a można zapisać w postaci
Poprawna odpowiedź: −(2a − b)3
Na razie wyszło mi to:
(2a − b)2 x (b − 2a)
3 kwi 18:13
Jack: zatem masz :
(2a−b)2 * (b−2a)
z drugiego nawiasu wyłączmy minus, zatem mamy −(2a−b)
czyli
−(2a−b) * (2a−b)2 *= − (2a−b)3
3 kwi 18:17
abc:
w drugim czynniku wyłącz minus przed nawias i ...wyjdzie
3 kwi 18:18
Ewelina: Jeżeli wyłączymy minus z drugiego nawiasu −(2a−b), to czy nie da nam to plusa przed b?
3 kwi 18:20
Jack:
−(2a−b) = −2a + b czyli to co na poczatku mialas
b − 2a = −2a + b
3 kwi 18:23
Ewelina: Ok, już rozumiem. Dziękuję
3 kwi 18:24
Jack:
3 kwi 18:25