Oblicz objętość tego ostrosłupa
mental2009: Wysokość ostrosłupa wynosi 15, a obwód jego podstawy wynosi 24. Oblicz objętość tego ostrosłupa
jeśli jest to ostrosłup prawidłowy
a) czworokątny
b) trójkątny
3 kwi 18:12
Jack: a)
rysunek taki sam jak tutaj, tylko inne dane :
https://matematykaszkolna.pl/forum/321726.html
wiemy ze H = 15
wlasciwie zadnego rysunku nie potrzebujesz...
wiesz ze obwód = 24, a jest to kwadrat, wiec bok = 6
P
p = 6*6 = 36
b)
| | 24 | |
Obwód = 24, a skoro jest to trójkąt równoboczny, to bok = |
| = 8 |
| | 3 | |
H = 15
| | a2√3 | | 82√3 | |
Pp = |
| = |
| = 16√3 |
| | 4 | | 4 | |
zatem V = ...
3 kwi 18:31