matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zadanie
Pomocy:
α=120 Oblicz jego pole. Próbowałem z przekątnej kwadratu
√
a
to wysokość mi wyszła 4.Ale to chyba inaczej trzeba.
3 kwi 17:59
Jack:
h
sin 60 =
4
√
3
h = 4 * sin 60 = 4 *
= 2
√
3
2
teraz albo z cosinusa, albo z pitagorasa obliczamy
x
x
cos 60 =
4
1
x = 4* cos 60 = 4 *
= 2
2
1
zatem Pole =
(4+4+2)*2
√
3
= ...
2
3 kwi 18:02
Pomocy:
Wielkie dzięki
3 kwi 18:03
Jack:
spoko
3 kwi 18:25