plani
Jack:

α = ?
3 kwi 17:56
ojojoj : 37?
3 kwi 18:26
Jack: niby tak, tylko dlaczemu?
3 kwi 18:27
ojojoj : wydaje mi się, że powstał Δ równoramienny, ponieważ ramiona równe r, potem z sumy kątów i
wiedząc, że styczna do okręgu zawsze jest poprowadzona pod kątem prostym do promienia
3 kwi 18:29
ojojoj : dobrze myślę
3 kwi 18:29
Jack: no tak, ale to jak, wiesz ze ten w srodku ma 360 − 286 = 74
| | 180−74 | |
ten kąt (wewnatrz trojkata) obok kąta alfa = |
| = 53 |
| | 2 | |
zatem alfa = 90 − 53 = ... 37
dobra, wszystko jasne, nie umiem odejmowac
3 kwi 18:33
Jack: dzieki btw
3 kwi 18:33
3 kwi 18:34
ojojoj :
3 kwi 18:35
ojojoj : ooooo
Matt
twoje rozwiązanie mi się bardziej podoba
3 kwi 18:39
Mila:
360−286=74 kąt środkowy
γ=74:2=37 kąt wpisany oparty na narysowanej cięciwie
α=γ=37o
3 kwi 20:59