Stosunek długości przekątnej trapezu do długości dłuższej podstawy
ApocalypseArisen: Przekątna trapezu równoramiennego tworzy z dłuższą podstawą kąt 15, a z ramieniem
trapezu kąt 120.
Stosunek długości przekątnej trapezu do długości dłuższej podstawy jest równy.
Męczę się z tym zadanie prawie godzinę. Ma ktoś pomysł jak to zrobić albo jak to zacząć?
3 kwi 17:26
ApocalypseArisen: Wedłu odp w książce ten stosunek powinien wynieść √6 : 3
3 kwi 17:27
ApocalypseArisen: Wie ktoś jak to zrobić
3 kwi 19:20
Janek191:

y = h
| h | |
| = tg 15o = 2 − √3 ⇒ h = x*(2 − √3) |
| x | |
| h | | √6 −√2 | | √6 − √2 | |
| = sin 15o = |
| ⇒ h =p*( |
| ) |
| p | | 4 | | 4 | |
oraz
zatem
3 kwi 19:45
Eta:

Z tw. sinusów w Δ ABC
| a | | p | | p | | | | √6 | |
| = |
| ⇒ |
| = |
| = |
| |
| sin120o | | sin45o | | a | | | | 3 | |
bo sin120
o=sin60
o
3 kwi 20:17
Eta:
A
Janek "wyciągnął armatę "
3 kwi 20:24