matematykaszkolna.pl
pole wycinka kola sagitarius: Mam prośbę. Koło dzielimy na n pasków o równej szerokości. Jak wyliczyć pole dowolnego paska?
3 kwi 17:21
Godzio: rysunek Rozumiem, że o wycinki chodzi?
 1 
P =

* πr2
 n 
3 kwi 17:36
Godzio: rysunekCzy może o takie coś? emotka?
3 kwi 17:38
Rafal44: rysunekZałóżmy, że chcemy policzyć pole skrajnego paska. Jest ono równe różnicy pól wycinka kołowego (niebieskie promienie) i trójkąta równoramiennego (też niebieskiego). Znamy długość promienia
 2r 
okręgu i szerokość pojedynczego paska (

). Z twierdzenia Pitagorasa liczymy długość
 n 
podstawy niebieskiego trójkąta, potem jego pole (znamy wysokość). Korzystając z trygonometrii znajdujemy przybliżoną miarę kąta wyznaczającego niebieski wycinek kołowy. Załóżmy teraz, że chcemy policzyć pole drugiego paska od końca. Postępujemy analogicznie, z tą różnicą, że na końcu otrzymujemy pole figury złożonej z dwóch pasków. Jednakże pole jednego z nich już wcześniej poznaliśmy...
3 kwi 17:39
sagitarius: Chodzi dokładnie o ten drugi rysunek Godzio, tak jak rafal44 narysował. Postępowałem dokładnie trak jak pisałeś Rafal44. Jedyny problem w tym że we wzorze na pole wycinka koła występuję kąt P=(α/360)πr2. Żeby go obliczyć trzeba byłoby posłużyć się funkcją arccos. Masz może inny pomysł?
4 kwi 06:35
daras: otwierasz tablice matematyczne i masz:
 1 1 
S =

[lr−a(r−h)] =

(a−sinα)r2
 2 2 
 1 πα 
lub w stopniach S =

(

−sinα)r2, gdzie α−kąt środkowy, a −długość cięciwy,
 2 180 
l−dług. łuku, r−promień koła
4 kwi 08:32
sagitarius: Owszem, to wiem. Problem w tym, żeby jakoś ominąć wyliczanie kąta. Chcę stworzyć mały programik który by to liczył podając mu tylko dwie wartości: promień okręgu i ilość odcinków na które będzie dzielony.
4 kwi 21:45