oblicz wartość pochodnej
Michał: | | d3f | |
Oblicz wartość pochodnej |
| (0) funkcji f(a)=sin(x)cos(x) |
| | dx3 | |
Nie wiem kompletnie jak się do tego zabrać

ktoś wie chociaż jak się nazywa ten dział z
takimi równaniami?
3 kwi 16:56
Godzio:
| | 1 | | 1 | |
f(x) = |
| * 2sinxcosx = |
| sin2x |
| | 2 | | 2 | |
f'(x) = cos2x
f''(x) = −2sin2x
f'''(x) = −4cos2x
f'''(0) = −4cos(2*0) = −4cos0 = −
Dział z równaniami?
3 kwi 16:57
Michał: Czyli d3f to jest pochodna 3 rzędu (''') a dx3 co oznacza?
3 kwi 17:00
Michał: Nie bardzo rozumiem dlaczego do pochodnej jest podstawione akurat cos2x

?
3 kwi 17:03
Godzio: Tak,
| d3f | |
| oznacza pochodną 3 rzędu |
| dx3 | |
dx
3 oznacza, że to jest 3 pochodna po x
Mogą być inne zapisy:
| d3f | |
| (przy funkcjach wielu zmiennych) |
| dx2dy | |
co oznacza, pochodną po y, a dalej drugą pochodną po x
3 kwi 17:04
Godzio:
Bo pochodna z sin2x to 2cos2x.
3 kwi 17:05
Michał: | | 1 | |
ale przecież tam wyszło |
| sin2x ? |
| | 2 | |
3 kwi 17:09
Michał: i jeszcze nie bardzo rozumiem z czego się wzięło
3 kwi 17:11
Godzio:
| | 2 | | 1 | |
sinx * cosx = 1 * sinx * cosx = |
| * sinx * cosx = |
| * 2 * sinx * cosx = |
| | 2 | | 2 | |
| 1 | | 1 | |
| * (2 * sinx * cosx) = |
| * sin2x (ostatnie przejście to wzór) |
| 2 | | 2 | |
| | 1 | |
Pochodna z sin2x to 2cos2x, ale my mamy |
| sin2x |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
( |
| sin2x)' = |
| * 2cos2x = cos2x |
| | 2 | | 2 | |
3 kwi 17:17
Michał: Bardzo dziękuję za pomoc i objaśnienia może do kogoś innego by dotarło ale ja w ciąż nie wiem
| | 1 | |
dlaczego sinx*cosx= |
| sin2x to jest jakiś wzór do zapamiętania ? |
| | 2 | |
3 kwi 17:25
Godzio:
Wzór do zapamiętania to 2sinxcosx = sin2x
3 kwi 17:31
Michał: Czyli troszkę rozjaśniło Dziękuję bardzo
3 kwi 17:40
Michał: Funkcja podwojonego kąta już wszystko jasne Bardzo Dziękuję

DDD
3 kwi 17:53