Oblicz długość odcinka
Martiś :

Dany jest trójkąt ABC (nieudolny rysunek). Punkt D jest środkiem odcinka AC. Wskaż, że trójkąty
ABC i ADE są podobne. Oblicz długość odcinka DE, jeśli odcinek BC jest równy 5 i odcinek CD
jest równy 6.
Proszę o szczególną pomoc w obliczeniu odcinka ED (oznaczyłam x na rysunku).
3 kwi 15:46
Martiś : Proszę o pomoc, bardzo
3 kwi 15:50
Jerzy:
są podobne , bo maja takie same kąty
IBCI = 5 , ICDI = 6 , IADI = 12
3 kwi 15:54
Jerzy:
sorry ... IACI = 12 , IADI = 6
3 kwi 15:56
Martiś : A jak policzyć odcinek ED?
3 kwi 15:57
Jerzy:
IEDI = x
3 kwi 15:59
Martiś : aaa, dziękuję
3 kwi 16:00