Geometria, trapez opisany na okręgu
Nemi: Potrzebuję pomocy z ukochaną geometrią

'Dany jest trapez prostokątny opisany na okręgu o promieniu R. Jedna z podstaw jest 3 razy
dłuższa od drugiej podstawy. Oblicz pole tego trapezu.'
3 kwi 15:02
Nemi: Podbijam :3
3 kwi 15:51
Rafal44: a − długość krótszej podstawy
3a − długość dłuższej podstawy
h − długość wysokości opuszczonej na dłuższą podstawę
h=2R
Przedstaw długość ramienia nieprostopadłego do podstawy na dwa sposoby: raz z wykorzystaniem
twierdzenia Pitagorasa i wysokości opuszczonej na dłuższą podstawę, drugi raz z własności
okręgu wpisanego w czworokąt (sumy długości przeciwległych boków są równe). Następnie połącz
równości i wyznacz a w zależności od R, na końcu podstaw do pola trapezu.
3 kwi 16:49
g:

Oznaczam: β = kąt ABC.
| R+y | | β | | 180−β | | β | |
| = 3 tg |
| = R/y tg |
| = 1/tg |
| = R/x |
| R+x | | 2 | | 2 | | 2 | |
Trzeba stąd wyznaczyć x i y. Pole trapezu = 2R
2 + R(x+y)
3 kwi 16:52
Rafal44: Alternatywne rozwiązanie
|AD|=h=2R
|BC|=x
Z własności okręgu wpisanego w czworokąt:
3a+a=x+2R
x=4a−2R
Z twierdzenia Pitagorasa
x
2=h
2+(2a)
2=4R
2+4a
2
Łącząc powyższe równości:
x
2=(4a−2R)
2=4R
2+4a
2
16a
2−16aR+4R
2=4R
2+4a
2
12a
2=16aR
3a=4R
3 kwi 17:06