parametr z logarytmem
tomek: Proszę o pomoc!
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie log m (x2−4x+4)=2 ma dwa różne
rozwiązania dodatnie.
Odpowiedź to m naley do (0,1) u (1,2)
m w treści zadania jest podstawą logarytmu jkbc
3 kwi 14:41
Janek191:
logm ( x2 − 4 x + 4 ) = logm m2
3 kwi 14:44
Jerzy:
Zacznij od założeń
1) m > 0 i m ≠ 1
2) x2 −4x + 4 > 0
i masz równanie: logm(x2 − 4x +4) = logmm2
3 kwi 14:45
tomek: jestem z tego bardzo slaby, jakbys mogl rozwiazac do końca bylbym wdzieczny
3 kwi 14:46
Jerzy:
x2 − 4x + 4 − m2 = 0 i warunek: Δ > 0
3 kwi 14:47
Domel: No a potem:
1. Albo wzory Viete'a
2. Albo (chyba prościej) założyć x1 i x2 > 0
3 kwi 15:00
Jerzy:
tak
x1*x2 > 0
x1 + x2 > o
3 kwi 15:01
tomek: nie wychodzi mi to kompletnie...
3 kwi 15:06
tomek: nie mogę doprowadzić do tej wlasciwiej odpowiedzi
3 kwi 15:15
Domel: Policz Δ − i co wychodzi gdy założymy, że jest ona >0?
No a wzory na x1 i x2 to chyba znasz, wzory Viete'a możesz też tu znaleźć − no a potem
to tylko podstawianie.
Napisz co ci wychodzi to pokażemy gdzie ewentualnie robisz błąd
3 kwi 15:20
tomek: Δ=16−4*(4−m2)
=16−16+4m2
=4m2
i gdzies musi być blad bo 4m2 dla każdego m jest większy od 0
3 kwi 15:28
Domel: spójrz na info od Jerzego dot. "m" − musi ono być >0 i różne od 1 więc już zawężasz "m" z
delty.
No a dalej co wpisałeś?
3 kwi 15:37
tomek: no dobrze czyli wychodzi ze m jest większe od 0 rozne o 1 i tyle
a co do tych vitea to mam
x1*x2>0
x1+x2>0
3 kwi 15:47
tomek: nie wiem co mam daej z tym robic
3 kwi 15:47
Jerzy:
4 − m2 > 0 ⇔ m2 < 4 ⇔ − 2 < m < 2
i pozbieraj do kupy wszystkie warnki dla m
3 kwi 15:50
tomek: no dobra czyli wszystkie zalozenia jakie mam to
−2<m<2
m>0
m≠1
czyli m należy do (0,1) u (1,2)
tak to mogę zapisac?
3 kwi 16:15
Jerzy:
tak , to jest rozwiązanie
3 kwi 16:16
tomek: proszę jeszcze o wytłumaczenie czemu x1 i x2 musza być większe od 0
3 kwi 16:18
Domel: bo jeżeli masz w zadaniu "ma dwa różne rozwiązania dodatnie" to znaczy, że:
x1 + x2 musi być > 0
x1 * x2 też musi być > 0
czyli oba elementy ze wzorów Viete'a muszą być > 0
3 kwi 20:19
Domel: Oj − przedobrzyłem

Na twoje pytanie odpowiedź jest w opisie zadania −
"ma dwa różne rozwiązania dodatnie"
3 kwi 20:22