logarytmy proszę o obliczenie tego i wytłumaczenie jak obliczyć podobne przykład
likemaster : | 1 | |
| log54 *(razy) log230−log56 |
| 2 | |
3 kwi 14:15
ZKS:
| 1 | |
| log54 • log230 − log56 = log52 • log230 − log56 = log530 − log56 |
| 2 | |
Dokończ.
3 kwi 14:18
Lucas: rozbijasz logarytmy w ten sposób
log2 30=log2 5*6 = log2 5 +log2 6
3 kwi 14:19
likemaster : Niestety nie mam pojęcia zks co dalej a sposobem lucasa wychodzi mi log51/2 + log230
3 kwi 14:30
Jerzy:
| | 30 | |
log530 − log56 = log5 |
| = log55 = 1 |
| | 6 | |
3 kwi 14:31
likemaster : Jerzy a mógłbys mi wytłumaczyć gdzie się podziało jakiego wzoru użyto ,że nie ma log230
3 kwi 14:34
3 kwi 14:37
ZKS:
Istniej wzór logab • logbc = logac.
3 kwi 14:38
Jerzy:
| | logca | |
albo: logab = |
| .. tw. o zmianie podstawy logarytmu |
| | logcb | |
3 kwi 14:40
likemaster : @Jerzy @ZKS dziękuję bardzo ^^
3 kwi 14:49