Trygonometria, równanie w przedziale
Ith: Hej, tym razem nie chodzi strikte o problem z zadaniem a bardziej z jego zapisem.
'Rozwiąż równanie w przedziale <0;2π> 2cosx−sin2x=1−sinx'
Równanie oczywiście nie stanowi problemu
(2cosx−1)(1−sinx)=0
cosx=1/2 −−−> cosx=cosπ/3
sinx=1 −−−> sinx=sinπ/2
I teraz tak, co dalej, jak powinna wyglądać końcowa odpowiedź? Niby coś mi świta z przesuwami i
seriami rozwiązań, ale będę wdzięczna za wskazanie prawidłowego zapisu.
3 kwi 14:00
Jerzy:
nic nie przesuwasz , szukasz tylko rozwiazań w podanym przedziale
3 kwi 14:02
ICSP: Zapisz wszystkie rozwiązania a potem wybierz te które należą do zadanego przedziału.
3 kwi 14:03
Ith: Już rozumiem, dziękuję bardzo
3 kwi 14:04
Janek191:
3 kwi 14:07