Nie bardzo wiem jak sobie poradzić z:
Michał: Mam za zadanie obliczyć pochodną f'(1) dla funkcji:
| | ⎧ | −2x2+3x+1 dla x≤1 | |
| f(x)= | ⎨ | |
|
| | ⎩ | x2−3x+4 dla x>1 | |
Nie rozumiem czy ja mam obliczyć pochodna a potem do pierwszej pochodnej podstawić 1
+ bądź 1
−
3 kwi 13:25
Ajtek:
Masz policzyć pochodną z odpowiedniego wzorku, a następnie policzyć wartość pochodnej dla
x0=1.
3 kwi 13:31
Jerzy:
I dobrze by było sprawdzić, czy funkcja jest ciągła w punkcie : x = 1
3 kwi 13:36
Janek191:
Jest ciągła, bo lim f(x) = f(1)
x → 1+
3 kwi 13:38
Michał: Czyli po prostu obliczam pochodną np dla x≤1
y'=−2x2+3x+1 a to jest y'=−4x+3
a następnie podstawiam x=1 czyli y'=−1
a drugi podpunkt co mam podstawić jeśli x≠1 nie mogę ?
3 kwi 13:41
Jerzy:
Liczysz pochodną funkcji w punkcie x = 1 , a więc pochodną pierwszego przepisu funkcji
3 kwi 13:43
ICSP: Licz pochodne jednostronne. Czyli odpowiednie granice jednostronne ilorazu różnicowego.
3 kwi 13:44
Jerzy:
f'(x) = −4x + 3 i f'(1) = −4*1 + 3 = − 1
3 kwi 13:44
Michał: Naturalnie ale nie bardzo rozumiem co mam podstawiać za "X"
3 kwi 13:46
Michał: no bo w drugim podpunkcie jeżeli mam x>1 to jedynki nie mogę podstawić co w takiej sytuacji
najmniejszą całkowitą czyli 2 za x należy podstawić?
3 kwi 13:47
Michał: pochodna f'(x)=x2−3x+4 wynosi f'(x)=2x−3
czyli w tym wypadku co należy podstawić za x?
3 kwi 13:50
olekturbo: 1
3 kwi 13:50
Michał: ale 1 chyba nie mogę skoro jest x>1 ?
3 kwi 13:53
Jerzy:
Dla: x = 1 funkcja ma postać: −2x2 + 3x + 1
3 kwi 13:53
Michał: Czyli to znaczy że rozwiązanie zadania jest liczba −1 dla pochodnej funkcji?
3 kwi 13:56
Jerzy:
Tak
3 kwi 13:56
Michał: a gdyby dla pierwszego równani wyszło coś innego niż dla drugiego?
3 kwi 13:59
Michał: w sensie dla pierwszego by wyszło −1 a dla drugiego 2?
3 kwi 14:01
Michał: Małe pytanie aż szkoda dla niego zakładać nowy temat

pochodna z e
x{2}=x
2e * e
2x
3 kwi 14:36
Jerzy:
(ex2)' = 2x*ex2
3 kwi 14:38
Michał: dziękuję !
3 kwi 14:39