O funkcji liniowej f wiadomo że f(1)=2, oraz że do wykresu tej funkcji ...
ania1: 55. O funkcji liniowej f wiadomo że f(1)=2, oraz że do wykresu tej funkcji należy punkt :
P=(−2,3). Wyznacz wzór funkcji f.
1 sty 21:50
Anna: pomagam
1 sty 23:35
Anna:
Funkcja liniowa: y = ax + b
f(1) = 2 : 2 = a + b
P(−2,3) : 3 = −2a + b /*(−1)
a + b = 2
2a − b = −3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 1 | | 1 | |
− |
| + b = 2 ⇒ b = 2 |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
Odp. f(x) = − |
| x + 2 |
| |
| | 3 | | 3 | |
1 sty 23:40