Oblicz
Ula : Oblicz
Sin (alfa +brata)=
Cos (alfa −beta)=
Jeżeli Sin alfa = −pierwiastek 3/2
Cos beta =pierwiastek 2/2
Alfa, beta =(2/3 pi, 2pi) pi
3 kwi 13:16
Janek191:
Podstaw do wzoru i licz
3 kwi 13:18
Ula : A napisz mi wzór plis bo mam sprawdzian
3 kwi 13:20
Metis: Dziś jest niedziela
3 kwi 13:22
olekturbo: sin(a+b) = sinacosb+cosasinb
cos(a−b) = cos2a+sin2b
3 kwi 13:22
Janek191:
Kliknij po lewej stronie na trygonometria ( kolor niebieski ) i poszukaj
3 kwi 13:23
Ula : Do LO chodzę w weekend
3 kwi 13:24
Janek191:
II wzór jest błędny
3 kwi 13:25
olekturbo: To teraz masz sprawdzian? XD
3 kwi 13:25
olekturbo: cos2a+sin2b oczywiscie
3 kwi 13:25
Ula : Nom
3 kwi 13:26
Janek191:
@ olekturbo : − nie wprowadzaj Pani w błąd
3 kwi 13:28
Ula : Tg 300stopni *ctg 210stopni =
Jak się to robi
3 kwi 13:31
olekturbo: Jak ja moge tak wszystko zapominac..
cosacosb+sinasinb
3 kwi 13:32
Janek191:
Wzory redukcyjne

tg 300
o = tg (270
o + 30
o) = − ctg 30
o = −
√3
ctg 210
o = ctg ( 180
o + 30
o) = ctg 30
o =
√3
3 kwi 13:35
Ula : Czyli to przepisać
3 kwi 13:36
Janek191:
więc
tg 300o * ctg 210o = −√3*√3 = − 3
3 kwi 13:42