romb
siem: Pole rombu jest równe 48cm2, a krótsza przekątna ma długośc 8 cm. Oblicz obwód tego rombu.
b) Bok rombu ma długosć 8, a kąt ma miarę 60stopni. oblicz pole tego rombu
3 kwi 13:05
Jerzy:
co od siebie ?
3 kwi 13:12
Ajtek:
Od siebie treść zadania

.
3 kwi 13:28
Janek191:
P = 0,5 e*f = 48
e = 8
więc
0,5*8*f = 48
4 f = 48
f = 12
a2 = (0,5 e)2 + (0,5 f)2 = 42 + 62 = 16 + 36 = 52 = 4*13
a = 2 √13
Obwód
L = 4 a = 4*2√13 = 8√13 [ cm ]
=========================
3 kwi 14:00
Janek191:
b) P = a2* sin 60o = ...
3 kwi 14:01