Pochodne ekstrema
Marian : Określ liczby ekstremów funkcji f(x)=x4+4x3+8m2x2−2m w zależności od wartości parametru m.
Nie rozumiem tylko dlaczego dla m=0 funkcja ma jedno ekstremum ( tak jest w odpowiedzi) mógłby
ktoś wyjaśnić?
3 kwi 12:54
Jerzy:
Dla m = 0 mamy: f(x) = x4 + 4x3 i f'(x) = 4x3 + 12x2
f'(x) = 0 ⇔ x2(4x + 12) = 0 i pochodna zmienia znak tylko w punkcie x = − 3
3 kwi 12:58
ICSP: Gdyż dla m = 0 pochodna w otoczeniu punktu stacjonarnego x = 0 jest nieujemna, więc w tym
punkcie nie ma ekstremum tylko punkt przegięcia. Ekstremum będzie w drugim punkcie
stacjonarnym.(x = −3)
3 kwi 12:59
PW: Dla m = 0 funkcja określona jest wzorem:
f(x) = x4 + 4x3
f(x) = x3(x + 4).
Wielomian ten ma dwa miejsca zerowe: x1 = − 4 i x2 = 0. Dla x < − 4 oraz dla x > 0 przyjmuje
wartości dodatnie i jest na tych przedziałach nieograniczony.
Na przedziale (− 4, 0)
f'(x) = 4x3 + 12x2 = 4x2(x + 3), x∊(− 4, 0)
f'(x) = 0 ⇔ x = − 3, x∊(− 4, 0)
zgodnie z warunkiem koniecznym istnienia ekstremum funkcja f może więc mieć co najwyżej jedno
ekstremum (w punkcie x0 = − 3).
Dlaczego to ekstremum istnieje? Można uzasadnić dwojako:
1° spełniony jest warunek dostateczny istnienia ekstremum
2° wielomian jest funkcją ciągłą na przedziale <− 4, 0> i przyjmuje w nim wartości niedodatnie,
ma zatem na tym przedziale minimum będące liczbą ujemną.
3 kwi 13:27
Marian : Rozumiem, dzięki
3 kwi 13:27
PW: Przepraszam, nie widziałem odpowiedzi Kolegów przedmówców, nie odświeżyłem strony w porę
3 kwi 13:29
ICSP: Zawsze mogę swoją usunąć
3 kwi 13:29
PW: Uzyskałeś takie uprawnienia? Czasami miałbym ochotę usunąć swoje głupoty, ale nie potrafię.
3 kwi 13:32
Jerzy:
Nie przepraszaj
PW , bo na prawdę nie ma za co
3 kwi 13:34
ICSP: Tak, posiadam możliwość kasowania postów.
3 kwi 13:39