Pomóżcie
Sisi: Oblicz pole figury zadanej we współrzędnych biegunowych:
a) r=a*sin3β Jak ja mam wyznaczyć granice całkowania ? Ktoś pomoże?
b)r=2+cos2β, r=2+sinβ
3 kwi 12:50
g: A = ∫02π 12 r(β) dβ
3 kwi 13:06
g: a) Chyba czegoś brakuje w treści zadania, np. stwierdzenia, że "w takim zakresie β dla którego
r≥0".
b) Czy chodzi o znalezienie r i β z układu dwóch równań?
3 kwi 14:13
Sisi: zakładamy że r>0 ale właśnie nie ma przedziałów
podanych trzeba je wyznaczyć samemu ale nie wiem jak...
w drugim chyba trzeba znaleźć wspólne pole tych pętli
3 kwi 19:12
g:
a) r > 0 ⇔a*sin3β > 0.
Jeśli a>0, ⇒ sin3β > 0 ⇒ 3β ∊ (0, π) + 2kπ ⇒ β ∊ (0, π/3) + 2kπ/3
3 kwi 20:14