prawdopodobienstwo
df: Oblicz prawdopodobieństwo warunkowe, że w czterokrotnym rzucie symetryczną sześcienną kostką do
gry otrzymamy co najmniej jedną „czwórkę”, pod warunkiem że otrzymamy co najmniej jedną
„piątkę”.
gdy dochodze do warunku
jedna 4, jedna 5 i dwie inne liczby
to nie powinno byc tak:
na 4 sposoby miejsce dla 4, na 3 sposoby miejsce dla 5 i dwie pozostale lczby wybieram na 4*4
sposoby? w rozw jest ,ze 2 pozsotale liczby wybieram na 4*3 sposoby. czemu wiec ta 2 wybrana
liczba ma byc rozna od 1 wybranej liczby roznej od 3 i 4?
3 kwi 12:48
olekturbo: Ω = 6
4
A − co najmniej jedna czwórka
A' − żadnej czwórki
A ' − 5
4
B − co najmniej jedna piątka
B' − żadnej piątki
B' = 5
4
P(AnB) = P(A) + P(B) − P(AnB)
P(AnB) = P(A) + P(B) − P(AnB)
teraz sobie poradzisz
3 kwi 12:54
df: ale ja wiem jak rozwiazac to zadanie, pytalem tylko o ten 1 szczegolny podpunkt zadania
3 kwi 12:57
df: P(B) oblicalem tak jak ty, ale czesc wspolna A i B wolalem rozbic na przypadki, bo pare razy
wpadlem w tego typu zadaniu
3 kwi 12:58