Dla jakich wartości parametru m
laura: Dla jakich wartości parametru m (m∊R) równanie x2 −2(m+1)x + 1x2 − 4 = 0
Jakie warunki mam zrobić? Robię z : Δ>0 i x1 * x2 <0 , i to zadanie mi nie wychodzi. Help..
3 kwi 12:42
Metis: Przepisz dokładnie treść.
3 kwi 12:45
laura: zapomniałam dopisać: "ma dwa różne rozwiązania"
3 kwi 12:46
Jack:
| x2 − 2x(m+1) + 1 | |
| = 0 |
| x2 − 4 | |
D = ℛ \ {−2,2}
m ≠ − 1, bo wtedy x
2 + 1 = 0, czyli sprzeczne w rzeczywistych
A jakies polecenie? wieksze?
3 kwi 12:46
Jack: dwa rozne rozwiazania
Δ > 0
3 kwi 12:47
Metis: Jack źle. Zastanów się czasami co piszesz naprawdę. To nie wyścigi.
3 kwi 12:48
ICSP: f(x) = x2 − 2x(m + 1) + 1
1o Δ > 0
2o f(2) ≠ 0
3o f(−2) ≠ 0
3 kwi 12:49
laura: to tak zrobiłam, ale w odpowiedziach jest zapisane ;
m∊(−∞, −214) ∪(−214 , −2) ∪ (0 , 14) ∪ (14 , +∞)
3 kwi 12:51
ICSP: Sprawdź swoje obliczenia.
3 kwi 13:00
laura: dobra juz znalazłam bląd, dzięki wielkie !
3 kwi 13:40
ICSP:
3 kwi 13:41
Jack: Metis, nie rozumiem o co Ci chodzi?
Δ > 0 −>>> 2 rozne rozwiazania.
tylko tyle napisalem. Wskaz blad w tym zdaniu
3 kwi 17:43