geeometria analityczna
qazxsw: geometria analityczna, proste i prostopadłe
qazxsw: 1. Dany jest trójkąt o wierzchołkach A=(2, 7), B=(1, 1), C=(3, 6). Środkowa
poprowadzona z
wierzchołka C zawiera się w prostej o równaniu?
a) 6x−y−5=0
b)4x−3y+6=0
c)y=−x+9
d)5x−y−9=0
2. W trójkącie o wierzchołkach A=(−3, 2), B=(1, 3), C=(3, 4) wysokość poprowadzona z
wierzchołka C zawiera się w prostej o równaniu?
a)y=−2x+10
b)y=−3x−5
c)y=−4x+16
d)y=−x+7
3 kwi 12:29
Janek191:

z.1
S − środek odcinka AB
Prosta CS
3 kwi 12:38
g: 1.
Środek AB to D = (A+B)/2, czyli D = (1.5, 4). Do równań a)..d) trzeba wstawiać współrzędne
punktów C i D. To równanie będzie dobre, które spełni oba testy (dla C i D).
2.
Można tak samo jak w 1. − znaleźć punkt D przecięcia odcinka AB (lub jego przedłużenia)
z wysokością. Dalej tak samo jak w 1.
Można też inaczej, rachunkiem wektorowym. Wysokość jest prostopadła do kierunku AB,
więc iloczyn skalarny wektora (B−A)=(4, 1) i wektora (C−E) ma być zero. Punkt E jest
dowolnym punktem na wysokości, różnym od C.
Przykład:
Najpierw znajdujemy równanie a)..d), które jest spełnione dla C, np. a).
Następnie znajdujemy dowolne E spełniające a), np. E=(0,10).
Teraz test: (B−A) * (C−E) = (4, 1) * (3,−6) = 12−6 ≠ 0. Ten test nie przeszedł.
Następne jest c)
E = (0,16) (B−A) * (C−E) = (4, 1) * (3,−12) = 0. Czyli OK.
3 kwi 12:59