Workout
PrzyszlyMakler: Nie rozumiem przekształcenia:
| | π | | π | |
2sin( |
| )cos(3x − |
| ) = √2 |
| | 4 | | 4 | |
Ktoś mi zechce wyjaśnić co się stało pomiędzy tymi dwoma równaniami? Oferuję dozgonną
wdzięczność i wirtualne

.
3 kwi 12:17
PrzyszlyMakler: Ok. Już rozumiem. Po prostu podstawili wartośc dla sin 45 stopni. XD
3 kwi 12:18
olekturbo: 2sin45 = √2
3 kwi 12:18
PrzyszlyMakler: #trygnonometria to najmniej fajny dział matmy
3 kwi 12:19
olekturbo: trygonometria > planimetria
3 kwi 12:19
PrzyszlyMakler: Ja wole wszystko od tego. Kompletnie nie rozumiem działań na kątach. Zupełnie inaczej się
podnosi do kwadratu, trzeba uważać, by nie popełnić błędu rzeczowego. Np. w drugiej klasie na
całym sprawdzianie robiłem w nierównościach trygnometrycznych, że cox = π/2 + 2Kπ (to
przykładowo) i w każdym przykładzie błąd rzeczowy i do widzenia. Xd
3 kwi 12:22
Jack: trygonometria jest jednym z prostszych wg mnie...
3 kwi 12:24
PrzyszlyMakler: Dla mnie najprostsze są wielomiany. A z trygonometrią jakoś od zawsze nie mogę się zaprzyjaźnić
; )
3 kwi 12:25
Jack: to zapewne nie liczyles trudnych zadan z wielomianow
3 kwi 12:26
PrzyszlyMakler: Liczyłem.
3 kwi 12:27
Metis: Połączą zadanie trygonometryczne z wielomianami i jeśli te masz w jednym paluszku to polegniesz
bez trygonometrii
3 kwi 12:42
df: mysle, ze jesli chodzi o trygonometrie to na maturze zawsze jest jakies schematyczne rownanie,
a z wielomianow i planimetrii mozna naprawde ladnie zamieszac w zadaniu
3 kwi 12:51
PrzyszlyMakler: Tego się boję.

Chciałbym, aby trygonometria i dowody geometryczne stanowiły max. 10%
matury. Ale życie byłoby wtedy zbyt piękne.
3 kwi 12:51
df: ciezko ocenic. np jak robilem pare wczesniejszych matur jakos w ok. 2005 to byly bardzo spoko,
probna cke z tego roku to banal. a np matura 2014 ciezka byla, czy 2015 to byly tez haczyki
takie neiwygodne
3 kwi 13:22
ICSP: Najlepiej aby na maturce było dodawanie ułamków albo jakieś proste nierówności liniowe, prawda
?
3 kwi 13:23
PrzyszlyMakler: Ewentualnie równania z jedną niewiadomą.
3 kwi 13:25
ICSP: i to maksymalnie liniowe. Komu się dziś chce liczyć rugowniki.
3 kwi 13:26