matematykaszkolna.pl
Workout PrzyszlyMakler: Nie rozumiem przekształcenia:
 π π 
2sin(

)cos(3x −

) = 2
 4 4 
 π 
cos(3x −

) = 1
 4 
Ktoś mi zechce wyjaśnić co się stało pomiędzy tymi dwoma równaniami? Oferuję dozgonną wdzięczność i wirtualne emotka.
3 kwi 12:17
PrzyszlyMakler: Ok. Już rozumiem. Po prostu podstawili wartośc dla sin 45 stopni. XD
3 kwi 12:18
olekturbo: 2sin45 = 2
3 kwi 12:18
PrzyszlyMakler: #trygnonometria to najmniej fajny dział matmyemotka
3 kwi 12:19
olekturbo: trygonometria > planimetria
3 kwi 12:19
PrzyszlyMakler: Ja wole wszystko od tego. Kompletnie nie rozumiem działań na kątach. Zupełnie inaczej się podnosi do kwadratu, trzeba uważać, by nie popełnić błędu rzeczowego. Np. w drugiej klasie na całym sprawdzianie robiłem w nierównościach trygnometrycznych, że cox = π/2 + 2Kπ (to przykładowo) i w każdym przykładzie błąd rzeczowy i do widzenia. Xd
3 kwi 12:22
Jack: trygonometria jest jednym z prostszych wg mnie...
3 kwi 12:24
PrzyszlyMakler: Dla mnie najprostsze są wielomiany. A z trygonometrią jakoś od zawsze nie mogę się zaprzyjaźnić ; )
3 kwi 12:25
Jack: to zapewne nie liczyles trudnych zadan z wielomianow emotka
3 kwi 12:26
PrzyszlyMakler: Liczyłem.
3 kwi 12:27
Metis: Połączą zadanie trygonometryczne z wielomianami i jeśli te masz w jednym paluszku to polegniesz bez trygonometrii emotka
3 kwi 12:42
df: mysle, ze jesli chodzi o trygonometrie to na maturze zawsze jest jakies schematyczne rownanie, a z wielomianow i planimetrii mozna naprawde ladnie zamieszac w zadaniu
3 kwi 12:51
PrzyszlyMakler: Tego się boję. Chciałbym, aby trygonometria i dowody geometryczne stanowiły max. 10% matury. Ale życie byłoby wtedy zbyt piękne.
3 kwi 12:51
df: ciezko ocenic. np jak robilem pare wczesniejszych matur jakos w ok. 2005 to byly bardzo spoko, probna cke z tego roku to banal. a np matura 2014 ciezka byla, czy 2015 to byly tez haczyki takie neiwygodne
3 kwi 13:22
ICSP: Najlepiej aby na maturce było dodawanie ułamków albo jakieś proste nierówności liniowe, prawda ?
3 kwi 13:23
PrzyszlyMakler: Ewentualnie równania z jedną niewiadomą.
3 kwi 13:25
ICSP: i to maksymalnie liniowe. Komu się dziś chce liczyć rugowniki.
3 kwi 13:26