asd
olekturbo: Suma wyrazów a
3 i a
7 ciągu arytmetycznego jest równa 48 oraz suma wyrazów a
1 i a
9 jest
równa 48.
Wyznacz a
n
a
1 + 2r + a
1 + 6r = 48
a
1 + a
1 + 8r = 48
2a
1 + 8r = 48
2a
1 + 8r = 48
2a
1 = 48−8r
48−8r + 8r = 48
48 = 48
3 kwi 12:13
Jerzy:
Ciąg stały: an = 24
3 kwi 12:22
olekturbo: Dzieki
3 kwi 12:22
Jack: wniosek?
ciąg stały o różnicy r = 0
3 kwi 12:23
ICSP: Taki ciąg nie musi być ciągiem stałym.
Weźmy np :
an = 2n + 14
3 kwi 12:25
g: Z wyniku 48=48 płynie taki wniosek, że każde r jest dobre, byle tylko a1 = 24 − 4r.
3 kwi 12:29
ICSP: Chciałem aby sami do tego doszli
3 kwi 12:31