#workout
PrzyszlyMakler: Proszę o wskazanie błędu.
| tgx | |
| −2sinx = 0 D: x≠π/2 +kπ |
| cosx | |
t = sinx
2t − 2t
3 = t
−2t
3 − t = 0
−t(2t
2 − 1)=0
−sinx = 0
x = kπ
(2sinx)
2 − 1 = 0
4sin
2x = 1
co jest kompletnie niezgodne z odpowiedzią

. Bardziej proszę o wskazanie błędu w moim
rozumowaniu, niż pokazaniu dobrej odpowiedzi w inny sposób.
3 kwi 11:42
PrzyszlyMakler: tam powinno być w nawiasie 2t2 + 1, ale i tak odpowiedź jest zła
3 kwi 11:43
Jack: t = sinx, t ∊ <−1;1>
t = 2t − 2t
3
czyli
−2t3 + t = 0
−t(2
t2 − 1) = 0
sinx = 0 −>>> x = kπ
A błąd masz tutaj :
| | 1 | |
2sin2x − 1 = 0 −>>> sin2x = |
| |
| | 2 | |
| | √2 | | √2 | |
sinx = − |
| lub sin x = |
| |
| | 2 | | 2 | |
3 kwi 12:12
PrzyszlyMakler: Dziękuję! O to mi chodziło.
3 kwi 12:14