geometria
HELLLLLLP: translacja przez punkt A poprowadzić prostą , wycinającą na dwóch danych okręgach równe cięciwy
3 kwi 10:38
g:

Dane: O
1,R
1,O
2,R
2,A. zadanie znaleźć kierunek prostej żeby c
1 = c
2.
Czy o to chodzi?
3 kwi 14:32
HELLLLLLP: wyznaczyć tak tą prostą aby c1=c2
3 kwi 18:30
g: Dodatkowe oznaczenia: c = c
1 = c
2, h
1 = odległość O
1 od prostej, analogicznie h
2,
k = wersor kierunkowy prostej, taki że (x,y) prostej = A+k*t.
h
1 = | k x (O
1−A) | ('x' to iloczyn wektorowy)
h
2 = | k x (O
2−A) |
R
12 − R
22 = (k x (O
1−A))
2 − (k x (O
2−A))
2
k
2 = 1
Dwa ostatnie równania po rozpisaniu na szczegóły stanowią układ równań kwadratowych na
k
x2 i k
y2.
3 kwi 20:27
HELLLLLLP: SUUUUPER dziękuje
4 kwi 13:40
HELLLLLLP: witam, to raczej chodzi o rozwiązanie konstrukcyjne, z wykorzystaniem transalcji
4 kwi 14:55